Vikten av att göra upp med det förflutna

Ett säkert tips för dig som vill fullständigt misslyckad med din dating är att klänga dig kvar vid det förflutna. Genom att jämföra alla du dejtar med din förra pojkvän, genom att ständigt tjata om honom när du träffar vänner eller familj, så kommer du göra det omöjligt för en ny partner att ta plats i ditt liv.

Det är egentligen mycket enkelt. Gör upp med det förflutna först. Börja dejta sen. Annars är risken att du kastar bort din energi på omöjliga situationer som bara kommer gräva dig djupare ner i det förflutnas träskmarker och grusa dina förhoppningar om att gå vidare och träffa en ny kärlek.


Det är heller inte speciellt ovanligt att självbedrägeriet verkligen får fritt spelrum i ljuset av det förflutna. Att du ältar ”varför” och ”om jag bara hade gjort si eller så” och ”han var nog den rätte om jag bara hade ändrat på lite saker” och så vidare.

Det är ju märkligt hur vi människor fungerar, eller hur? Hur vi liksom kan göra om det förflutna till något helt annat än vad det verkligen var. Hur vi plötsligt bara minns de fina stunderna med exet, scener som hämtade ur någon slags sliskig romcom.

Var du än gör: skydda dig från såna tankar!

Balansera genast upp dem med allt dåligt, allt det som ledde fram till ert avslut. För faktum är att de flesta förhållanden tar slut av en väldig god anledning. Faktum är att kärleken inte var stark nog, att ni inte passade för varandra. Och att det faktiskt finns någon annan därute som är mycket bättre lämpad att lägga din kärlek på.

Bränn kortet på exet innan du börjar dejta igen!

overlevdeDet är vidare ett välkänt faktum inom relationspsykologin att vi ofta använder våra gamla förhållanden, våra spruckna relationer, som ett slags ursäkt för att undvika risker. Det kan handla om att vi inte vågar bli sårade igen, att det fortfarande gör för ont att tänka på ytterligare en sprucket förhållande, ytterligare en grusad förhoppning. Att vi till varje pris vill undvika känna denna smärta igen. Men att leva, att föra sitt liv vidare från stagnation och rädsla, handlar om att våga ta risker – och att våga satsa på kärleken igen.

Tipset, om man vill kallade det så, är helt enkelt att du funderar igenom din situation och dina känslor för ”gamla förhållanden” innan du börjar dejta på nytt. Så vad väntar du på? Bränn kortet på exet, släng det förflutnas möjliga snuttefilt i sopptunnan och bjud in Cupido på middag. Någon därute väntar på dig.

Är du sugen på att prova dating på nätet? Då rekommenderar vi att du kollar in sidan där vi listat 9 svenska dejtingsajter – samtliga är öppna för att prova på gratis dejting.