Så skriver du en profiltext som fångar uppmärksamhet!

En av de viktigaste sakerna att lägga lite extra tid på när du börjar med dating på nätet är att skapa en bra profiltext.

En profiltext är lite detsamma som den klassiska ”kontaktannonsen. En text som i ett par meningar beskriver din personlighet för andra medlemmar. Det låter inte så svårt, eller hur? Men faktum är att det krävs både eftertanke och fyndighet att skriva en profiltext som väcker nyfikenhet.


Det är faktiskt inte så ovanligt med riktigt dåliga profiltexter på dejtingsajterna. Värst är de slentriansmässiga ”Hej, jag vet inte vad jag ska skriva, men hör av dig om du vill veta mer typ….”, eller ännu värre så: en liknande text kryddad med tre eller fyra stavfel och fler särskrivningar.

Nu behöver du inte vara ett litterärt geni för att skriva en bra profiltext. Det räcker med en dos sunt förnuft. Har du svårt med att uttrycka dig i skrift och/eller har problem med stavningen kan du be en god vän om hjälp.

Varför är det viktigt med en bra profiltext?

En bra profiltext kan vara helt avgörande för att du få en ärlig chans att träffa någon via dating på nätet. Varför? Jo, helt enkelt för att din profiltext är det första som andra singlar på dejtingsajten kommer i kontakt med.

Profiltexten är med andra ord ditt första intryck. Och precis som i verkliga livet får du bara en chans att göra ett första intryck.

3 Tips till en profiltext som väcker nyfikenhet

1. Skapa ett bra profilnamn.

Börja först och främst med en påhittigt profilnamn (användarnamn). Gärna ett namn som symboliserar din personlighet men som ändå behåller ett drag av mystik. Undvik tråkiga klichénamn som ”hon, 28 år” eller ”hockeyspelaren, 23” eller ”Stockholmsbrud”. Då kommer du bara att vara en i mängden.

Istället: sätt dig ner och skriv ner flera alternativ. Du kan hämta inspiration från alla möjliga källor. Exempelvis:

  • Välj ett poetiskt ord som beskriver din personlighet
  • Låna ett namn från en gudinna i den grekiska eller romerska mytlogin som beskriver din personlighet.
  • Vad är din favoritfärg på ditt favoritspråk?

2. Show, don’t tell

När du formulerar din profiltext ska du se upp med att bara rabbla en massa adjektiv. Att skriva ”jag är en glad, trevlig, kreativ, noggrann och känslosam tjej” säger i princip ingenting (mer än att du är en fena på att stappla klichéer på varandra). En bra profiltext visar istället att du är vad du påstår dig att vara.

Detta är innebörden i ”Show, don’t tell”. Att visa att du är kreativ och rolig genom att skriva en kreativ och rolig profiltext, istället för att bara påstå att du är det. (För det är faktiskt in kreativt eller roligt att skriva en text som är en exakt kopia av tusentals andra profiltexter, eller hur?)

3. En historia från din vardag skapar nerv i profiltexten

Att skriva ett par rader ur din vardag kan vara ett sätt att ge din profiltext en extra dimension. Givetvis ska det vara en historia som säger något om dig själv och som väcker nyfikenhet. Det kan också vara en helt fiktiv historia som visar vem du är och vad du vill.

# Tips på fler dejtingsajter:


Be2.se

Match4me

Parship

Shake My World