Ska man nischa sig eller bredda sig – eller vadå?

Det senaste åren har antalat dejtingsajter på nätet poppat upp ur jorden som högfertila svampar – det finns sidor för ”högutbildade”, för ”norrlänningar”, för ”femtionplusare”, för ”dig som gillar aktiviteter och events”, och jag skulle inte bli förvånad om det snart dyker upp dejtingsajter med ännu snävare medlemskriterier, såsom ”singlar i 30-års åldern i Göteborg” eller liknande.

Men leker verkligen lika barn alltid bäst?

handihandNja, skulle jag i sann svensk diplomatisk anda svara. Å ena sidan finns det gott om argument som pekar på att det är lättare att träffa en partner i ungefär samma ålder, med ungefär samma geografiska och demografiska bakgrund. Å andra sidan finns det också gott om undantag från den regeln.

Risken med att ”nischa sig” och enbart leta efter en partner som passar alla ens medvetna kriterier är att man stänger dörren för egenskaper som man ännu inte vet att man tycker om; det vill säga att man stänger dörren för det överraskande, det som på många sätt gör livet värt att leva.

Själv är jag ett levande exempel på en tjej som trodde att jag tyckte om en viss typ av killar, men som träffade min stora kärlek och genast reviderade alla uppfattningar jag haft om den ”perfekta partner”.

Det var ju HAN jag verkligen ville ha, men bara han. Och plötsligt blev alla ”mallar och kriterier” bara tomma ord och menlösa riktlinjer.

Jag menar, visst kan det verka som en god idé att träffa någon som delar ditt stora intresse för golf eller resor. Men det säger egentligen ingenting om hur ni ”klickar” – oavsett hur många gemensamma nämnare ni verkar ha på ytan, så är det enda som betyder något att ni klickar på ett känslomässigt plan.

Och sånt går inte att sätta ord på. Det är därför det heter känslor. För att man känner. Utan att riktigt begripa exakt varför.

Min råd är därför att prova både och. Sök efter partners med gemensamma nämnare och enligt dina ”kriterier”, men se för guds skull också alltid till att hålla dörren öppen för det oväntade.

No comments yet.

Kommentera