Är dating på nätet inte bara en sak för konstiga människor…och datornördar?
För en sisådär tio, femton år sedan hade svaret förmodligen blivit ”ja” på denna fråga. Men idag är läget helt annorlunda. Idag har i princip hela Sverige befolkning tillgång till Internet, oavsett var någonstans i landet man befinner sig.

Sålunda spelar det heller ingen roll vem du är, vad du jobbar med eller vilken utbildning du har: alla kategorier av människor finns idag representerade på dejtingsajterna. Nätdejting har alltså blivit en angelägenhet för Svenssons och Envar – ja, för vem som helst som är sugen på att träffa någon.

Dessutom talar statistiken sitt tydliga språk. Av Sveriges cirka 2 miljoner singlar, så har över hälften, alltså mer än en miljon, testat nätdejting.

Vad kostar det att registrera sig på en dejtingsida?
Samtliga dejtingsidor som vi listar här på datingpanatet.com är gratis att prova på. Det tar vanligtvis 5-10 minuter att göra klart registreringen. Därefter är det bara att sätta igång och söka efter andra intressanta singlar och testa de olika funktionerna.

Det är först när du vill utöka funktionerna på dejtingsajten som det kan bli aktuellt med ett betalande medlemskap. Hur mycket detta kostar är olika för olika dejtingsajter.

Är det mest killar bland medlemmarna?
Nej, faktum är att på flera av de etablerade dejtingsidor så är övervägande del av medlemmarna kvinnor. På exempelvis Be.se är 57% kvinnor av totalt 55 000 medlemmar. Nätdejting är med andra ord en angelägenheten för både könen.

Det kan också nämnas att dating på nätet numera är en av de absolut vanligaste källorna till nya förhållanden.

Jag är ganska usel på det här med datorer. Är dating på nätet ändå något för mig?
Vi brukar säga som såhär: kan du skicka ett vanligt mejl, så kan du också lära dig att hantera dating på nätet. Som med allt annat så kan det ta en stund innan du förstår dig på alla de olika funktionerna.

Men eftersom det är gratis att prova på, kan du ta det helt i din egen takt. Och om du fastnar någonstans så är det bara att kontakta dejtingsajtens support för råd och hjälp.

Vanlig ålder?
Dating på nätet har idag blivit populärt bland alla åldergrupper. Generellt sett är de flesta medlemmarna någonstans mellan 25-45 år, men givetvis också yngre eller äldre. För dig som är 50 år eller äldre är 50plusmatch en dejtingsida för just 50plussare.

Det finns också dejtingsajter med andra ”nischer”. Exempelvis riktar sig eDarling till högutbildade singlar medan Shake My World är sajten för dig som gillar aktiviteter och upplevelser.

Kan man vara anonym?
Till att börja med är du alltid anonym när du registrerar dig på en dejtingsajt. Det är bland annat därför som du väljer ett eget användarnamn – detta behöver inte ha någon relation till ditt riktiga namn överhuvudtaget.

Du väljer alltså helt och hållet själv i vilken takt du vill ”öppna dig” och berätta mer om dig som själv för andra. Det är heller inget krav på att man måste lägga upp en bild på sig själv, det är helt valfritt.

Däremot så brukar profiler med bilder få mycket mer svar och väcker större intresse, än de profiler som inte har någon bild.